Je rijbewijs halen

Het praktijkexamen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is een spannend moment voor iedereen die zijn of haar rijbewijs wil halen. Het is immers de laatste stap voordat je de weg op mag als volwaardige bestuurder. In deze blog zal ik beschrijven hoe het praktijkexamen van het CBR verloopt.

Voorbereiding
Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je eerst je theorie-examen gehaald hebben en voldoende rijlessen hebben gevolgd. Je rij-instructeur zal je hierbij helpen en bepalen wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen. Zodra je instructeur denkt dat je er klaar voor bent, kun je samen het praktijkexamen aanvragen bij het CBR.

Het examen
Op de dag van het examen word je verwacht op het CBR-gebouw. Daar meld je je bij de receptie en krijg je te horen bij welke examinator je examen zal afnemen. Vervolgens loop je samen met de examinator naar de lesauto en begint het examen.

Het examen duurt ongeveer 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen. Zo moet je laten zien dat je kunt rijden in verschillende verkeerssituaties, zoals binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom en op de snelweg. Ook moet je bijzondere verrichtingen uitvoeren, zoals een bocht achteruit rijden, een parkeeropdracht en een hellingproef.

De examinator zal tijdens het examen beoordelen of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Hierbij let hij of zij onder andere op je kijkgedrag, je rijgedrag en je verkeersinzicht. Ook let de examinator op je rijgedrag ten opzichte van andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers.

Na afloop van het examen
Na afloop van het examen rijd je terug naar het CBR-gebouw. Daar krijg je te horen of je geslaagd bent of niet. De examinator zal dit met je bespreken en je krijgt ook een uitslagformulier mee. Als je geslaagd bent, krijg je dit formulier direct mee en kun je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen. Ben je gezakt, dan krijg je te horen wat je nog moet verbeteren voordat je opnieuw examen kunt doen.

Het praktijkexamen van het CBR is een spannend moment voor iedereen die zijn of haar rijbewijs wil halen. Tijdens het examen laat je zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden in verschillende verkeerssituaties en dat je de bijzondere verrichtingen beheerst. Als je slaagt, kun je direct je rijbewijs aanvragen bij de gemeente en ben je een volwaardige bestuurder op de weg.

rijlessen in sliedrecht


Posted

in

by

Tags: